Skip to main content

Ako zálohovať a obnoviť konfiguráciu synchronizácie NAS

Ako zálohovať a obnoviť konfiguráciu synchronizácie NAS

Geoffrey Carr

Strávili ste veľa času, keď ste konfigurovali svoj Synology NAS tak, aby boli perfektné. Urobte tak čas na pravidelné zálohovanie konfiguračného súboru, aby ste udržali všetky nastavenia v bezpečí a zvuku.

Rovnako ako môžete zálohovať konfiguračné nastavenia iných zariadení vo vašej domácnosti (napríklad konfigurácia mnohých smerovačov, vrátane tých, ktoré používajú populárny open source DD-WRT), môžete tiež zálohovať konfiguráciu zariadenia Synology NAS. v prípade obnovy alebo inovácie môžete ľahko importovať väčšinu starých nastavení. Poďme sa pozrieť na to, čo zálohovací proces ukladá a ako vytvoriť a použiť zálohu.

Čo obsahuje Synology NAS Configuration Backup

Keď vytvoríte zálohu konfiguračného súboru zariadenia Synology NAS, nasledujúce položky sú súčasťou tohto záložného súboru:

  • Konfigurácie používateľov, skupín a zdieľaných zložiek:Toto zahŕňa predvolený účet administrátora, akýchkoľvek ďalších používateľov, ktoré ste pridali do svojho NAS, ako aj všetky vytvorené používateľské skupiny. Okrem toho obsahuje všetky konfiguračné nastavenia pre akékoľvek predvolené zdieľané siete a nové vytvorené zdieľané zložky (a všetky povolenia, ktoré ste nastavili pre obe skupiny priečinkov). Pretože ide o zálohu konfigurácie a nie o zálohovanie disku, samozrejme údaje v rámci týchto priečinkovnie je zálohované - iba konfiguračné súbory pre priečinky.
  • Pracovná skupina, doména a protokol LDAP (Lightweight Directory Access Protocol): Sú tiež zálohované všetky pokročilé konfigurácie pracovnej skupiny NAS, nastavenia domény a konfigurácie LDAP.
  • Nastavenia služby zdieľania a zálohovania súborov: Akékoľvek predvolené nástroje na zdieľanie súborov, ktoré ste nakonfigurovali vo svojom systéme NAS, vrátane súborov Windows File Server, servera Mac File Server, služby NFS, FTP, WebDAV a rsync, budú mať svoje nastavenia zálohované. Nastavenia samotnej zálohovacej služby sú tiež zálohované, ale zálohovanie obsahuje iba aktuálne nastavenia služby a nie sú uložené informácie o úlohách, ako sú dátumy poslednej úspešnej zálohy.
  • Heslá, plánovanie a prehľady: Okrem vyššie uvedeného materiálu zálohovací proces tiež zálohuje súbory hesiel, zoznam úloh Plánovač úloh (nie však úlohy vytvorené nástrojmi tretích strán) a systémové a diskové prehľady.

Znova, na dôraz, tento proces iba zálohuje konfiguráciu (nastavenia a úpravy, ktoré ste urobili pre operačný systém) a nevyžaduje zálohovanie aktuálnych údajov na pevných diskoch NAS.

Ako zálohovať a obnoviť konfiguráciu synchronizácie

Ak chcete vytvoriť zálohu konfigurácie, prihláste sa do svojho webového ovládacieho panela Synology v lokálnej sieti prostredníctvom svojho webového prehliadača. Zvoľte klávesovú skratku "Ovládací panel" na pracovnej ploche alebo v hlavnej ponuke.

V okne Ovládací panel vyberte možnosť Aktualizovať a obnoviť.

V ponuke Aktualizácia a obnovenie kliknite na "Konfiguračné zálohovanie" v hornom navigačnom paneli.

Vyberte možnosť "Zálohovať konfiguráciu".

Potvrďte, že chcete vytvoriť zálohu.

Keď kliknete na tlačidlo Áno, súbor sa stiahne do lokálneho počítača s názvom súboru naformátovaným ako NASname_timestamp.dss, Odporúčame uchovať kópiu tohto súboru na primárnej pracovnej stanici a zálohovať ho až na sekundárne miesto, napríklad flash disk (samozrejme aj napriek tomu, čo je skvelý cieľ zálohovania vášho NAS, zálohovanie konfiguračného súboru NAS do NAS je zlý plán).

Ak chcete obnoviť starú konfiguráciu, proces je rovnako jednoduchý. Jednoducho kliknite na "Obnoviť konfiguráciu" namiesto "Zálohovať konfiguráciu", vyberte konfiguračný súbor, ktorý chcete obnoviť, a kliknite na tlačidlo "OK".

Tu nájdete našu obľúbenú časť procesu zálohovania a obnovy: je to selektívne. Na rozdiel od väčšiny konfiguračných nástrojov na zálohovanie a obnovu vám nástroj na konfiguráciu Synology umožňuje selektívne obnoviť jednotlivé časti vašej konfigurácie. Môžete skontrolovať "Všetky konfigurácie systému", aby ste úplne obnovili každé nastavenie alebo môžete vybrať jednu položku naraz. Napríklad, keď ste vylepšili používateľov a zdieľané priečinky celkom dobre a chcete obnoviť zálohu už niekoľko mesiacov (bez toho, aby ste zmenili niečo iné), môžete tak urobiť výberom obnovenia iba používateľov a nastavení zdieľaných priečinkov ,

Po vykonaní vašich výberov začiarknite políčko "Prepísať konfliktné nastavenia", aby ste sa presvedčili, že nastavenia zálohy sú obnovené v rámci existujúcich nastavení a kliknite na tlačidlo "OK".


V tomto momente bude vaša Synology NAS teraz prekonfigurovaná so starými nastaveniami a či prenášate svoje nastavenia na nový model alebo zrušíte neúmyselný zmarenie oprávnení, vaše zariadenie bude mať presne požadovanú konfiguráciu.

Link
Plus
Send
Send
Pin