Skip to main content

Ako uvoľniť miesto používané lokálnymi zálohami Time Machine na vašom počítači Mac

Ako uvoľniť miesto používané lokálnymi zálohami Time Machine na vašom počítači Mac

Geoffrey Carr

Time Machine nielen zálohuje externé jednotky. Povoľte Time Machine na vašom MacBooku a vytvorí taktiež "lokálne snímky" - v rámci interného ukladacieho priestoru to môže mať viac ako 100 GB voľného miesta na disku.

Tieto lokálne snímky sa zobrazia ako "Zálohy", keď sa pozriete na vizuálny prehľad úložiska v okne O počítači Mac. Tu je návod, ako môžete uvoľniť priestor a získať väčší priestor na počítači Mac.

Pozrite sa, aké množstvo zálohovania priestoru spotrebuje

Ak chcete zistiť, koľko miesta sú náročné na lokálne zálohovanie Time Machine, kliknite na ikonu Apple na paneli s ponukami, kliknite na položku About This Mac a kliknite na položku Storage. Kategória "Zálohovanie" tu reprezentuje lokálne snímky. Nemôžete zvyčajne vidieť alebo pristupovať k týmto záložným súborom - použite príkazy nižšie, ak ich potrebujete rýchlo odstrániť z interného úložiska vášho Macu.

Prečo Mac vytvára lokálne snímky

Miestne snímky sa vytvárajú len vtedy, ak sú dve veci pravdivé. Najprv musíte používať notebook Mac a nie stolný počítač Mac. Po druhé, musíte povoliť službe Time Machine na zálohovanie na externú jednotku. Ak používate počítačovú plochu Mac s aktivovanou funkciou Časový nástroj alebo ak používate prenosný počítač so systémom Time Machine, váš počítač Mac nebude obťažovať vytváraním miestnych snímok.

Tieto snímky sú navrhnuté tak, aby vám pomohli obnoviť odstránené súbory alebo predchádzajúce verzie súborov, a to aj vtedy, ak váš laptop je na chvíľu vzdialený od počítača Time Machine. Váš Mac ich automaticky vytvorí na pozadí a ikona Time Machine na paneli s ponukami dokonca nepovedie, že robí čokoľvek, ako to robí. Tieto lokálne snímky sa ukladajú na štartovacom oddieli počítača Mac spolu so všetkými ostatnými súbormi.

Môžete otvoriť nástroj Time Machine a obnoviť tieto súbory, a to aj vtedy, keď ste vlastne nezapojili disk a vykonali zálohovanie Time Machine. Môžete tiež obnoviť predchádzajúce verzie súborov z miestnych snímok Mac, ak nemáte s vami svoju časovú jednotku. Je to záchranná sieť určená na prenosné prenosné počítače.

Ak chcete využiť tieto lokálne snímky, jednoducho otvorte rozhranie Time Machine a pokúste sa obnoviť starý súbor. Budete to môcť bez toho, aby ste pripojili jednotku Time Machine, ak je starý súbor súčasťou miestnych snímok. Napríklad na snímke obrazovky nižšie bol urobený snímok skôr v deň v 1:58 hod. Disk Time Machine nebol v tomto momente zapojený do nášho MacBooku, takže je to lokálny snímok uložený úplne na našom počítači Mac.

Váš počítač sa pokúša automaticky odstrániť zálohy, ale ...

Je to užitočná funkcia, ale je to neúspešná. Pravdepodobne očakávate, že Time Machine sa bude zálohovať predovšetkým na externý disk, takže otváranie okna používania miesta na disku a videnie lokálnych záloh, ktoré zaberajú gigabajty vzácneho priestoru na vašom disku Mac, môžu byť mätúce.

Váš Mac vám však povie, že uchováva tieto zálohy - hovorí, že v okne časového počítača udržuje "Miestne snímky ako priestor dovoľuje".

Bit "ako priestor dovolí" je kľúčom tu. Ak je k dispozícii menej než 20 percent priestoru na spúšťacom disku počítača Mac - alebo ak je k dispozícii menej než 5 GB priestoru, počítač Mac začne automaticky vyčistiť najstaršie lokálne snímky Time Machine, čím uvoľní miesto. Pri menej než 10 percent alebo 5 GB je váš Mac ešte agresívnejší.

Teoreticky by ste sa nemali obávať toho, koľko miesta sa používa na zálohovanie. Váš počítač Mac bude používať náhradné miesto na disku na zálohovanie, len aby bol bezpečný, a uvoľniť miesto na disku pre iné veci, keď ho potrebujete.

Ako odstrániť lokálne zálohy

To bude fungovať pre väčšinu ľudí, ale môže to niekedy spôsobiť problémy. Ak chcete zmenšiť diskový oddiel systému Mac, vytvorte zálohu úplného disku alebo začnite s inštaláciou masívnej hry alebo iného softvéru, ktorý potrebuje veľa miesta na disku, tieto lokálne snímky môžu dostať do cesty. Tu je postup, ako ich očistiť.

Ak sa rozhodnete úplne zakázať časovač, počítač Mac odstráni aj tie lokálne snímky. Ale to nie je potrebné, a pravdepodobne to nechcete robiť týmto spôsobom.

Existuje spôsob, ako odstrániť iba lokálne snímky, hoci Apple neumožňuje jednoduché vyhľadanie - vyžaduje to pomocou príkazu terminálu. Otvorte okno Terminál stlačením klávesov Command + Space, zadaním Terminálu a stlačením klávesu Enter. Do terminálu zadajte nasledujúci príkaz a stlačte kláves Enter:

sudo tmutil disablelocal

Tým sa zakazuje funkcia "lokálne snímky" v nástroji Time Machine. Po chvíli alebo dvakrát váš počítač automaticky odstráni všetky lokálne snímky z vášho spúšťacieho disku, čím vám poskytne späť všetok voľný priestor. Váš počítač Mac nebude nikdy vytvárať lokálne snímky, ak nespustíte iný príkaz.

Ak chcete v budúcnosti používať lokálne snímky, môžete spustiť nasledujúci príkaz na opätovnú aktiváciu tejto funkcie. Váš počítač Mac bude pokračovať v vytváraní lokálnych snímok, od začiatku od začiatku, takže nebudú ihneď spotrebovať veľa miesta na pevnom disku:

sudo tmutil enablelocal


Tieto zálohy sú uložené v priečinku .MobileBackups pod koreňovým adresárom zavádzacej jednotky systému Mac. Pretože začína a. charakter, je zvyčajne skryté z aplikácie Finder a iných aplikácií Mac, takže ju nemôžete vidieť.Nesnažte sa tieto súbory odstrániť ručne - na odstránenie miestnych snímok Time Machine, stačí použiť príkaz uvedený vyššie.

Link
Plus
Send
Send
Pin